انواع موتور ساعت و هر آنچه باید درباره آن بدانید!
بسیاری از افراد هنگام خرید ساعت فقط به ظاهر آن توجه میکنند و اساس انتخاب ساعت مچی آنها بر اساس ظواهر میباشد. اما یک مشتری خبره و آگاه، علاوه بر اینکه به ظاهر ساعت توجه میکند، مکانیزم داخلی ساعت را نیز بررسی مینماید.
بخشهای داخلی ساعت به طور یکجا، به عنوان موتور یا کالیبره ساعت مچی شناخته میشوند. در واقع موتور ساعت، به عنوان نیروگاه و منبع انرژی برای کارکرد و عملکر ساعت محسوب میشود.
انواع موتور ساعت، برای ساعتهای مختلف، توسط کمپانی های مختلف، طراحی و ساخته شده است، اما به طور کلی موتورهای ساعت به دو دسته تقسیم بندی میشوند، موتورهای کوارتز و موتورهای مکانیکی. در این مقاله از گالری کوک به معرفی و بررسی انواع موتور ساعت مچی و مکانیزم آنها میپردازیم.
انواع موتور ساعت و هر آنچه باید درباره آن بدانید:
موتور ساعت، عقربه های ساعت را میگرداند و همچنین نیروی لازم برای امکانات دیگر ساعت را تأمین میکند، که به عنوان امکانات جانبی ساعت شناخته میشوند.
این امکانات جانبی شامل چیزهایی مثل تقویم، کرنوگراف و سایر امکانات دیگر. دو گروه کلی و سه نوع خاص از مکانیزم موتور ساعت وجود دارد. دو گروه کلی، ساعت کوارتزی و ساعت مکانیکی میباشند. در گروه ساعتهای مکانیکی دو نوع ساعت وجود دارد، ساعت اتوماتیک و ساعت کوکی.
اما قبل از اینکه جزئیات انواع موتور ساعت را بررسی نماییم، به بررسی یکسری اطلاعات درمورد ظاهر موتور ساعت ها میپردازیم.
طراحان، برای آنکه بتوانند انواع موتور ساعت را در اندازه ها و فرمهای مختلف فریم های موجود جای دهند،
آنها را در اندازه و فرمهای مختلف میسازند. به همین دلیل یک موتور ساعت میتوانند، گرد، مستطیلی، مستطیلی با گوشه های گرد، بیضی و سایر اشکال دیگر باشد.
ضخامت موتور ساعت، یا با میلی متر اندازه گیری میشود و یا با یک واحد قدیمی فرانسوی به نام لینیا، که ساعت سازان سوئیسی و فرانسوی از آن استفاده میکردند. هر لینیا برابر با ۲۵۶/۲ میلی متر است.
بخش های مختلف موتور ساعت در بین دو ورقه قرار می گیرند، ورقه جلویی که در پشت صفحه ساعت قرار می گیرد که همان شکل کلی موتور ساعت و شکل فریم ساعت را دارد.
ورق پشتی میتواند شکل های مختلفی داشته باشد، میتواند یک ورقه کامل باشد تا با ورقه جلویی هم اندازه باشد و یا یک ورقه سه چهارمی و یا یک سری ورقه های کوچک تر که به پل معروف هستند باشد. حالا که یک شناخت کلی از انواع موتور ساعت پیدا کردید، اجازه دهید به بحث های جزئی تر بپردازیم. با پرداختن به دسته بندی کلی موتورهای ساعت های مکانیکی شروع میکنیم.
۱-موتور ساعت های مکانیکی (کوکی و اتوماتیک)
به طور کلی، ساعت مکانیکی ساعتی است که نیاز به باطری ندارد، همه ساعت های مکانیکی این بخشها را در خودشان خواهند داشت، کوک ساعت، یک چرخ کوچک که در کناره ساعت است، برای میزان کردن ساعت استفاده میشود و همچنین برای کوک کردن ساعت آن را میچرخانید.
فنر اصلی منبع اصلی انرژی موتور ساعت است و انرژی حرکتی حاصل از چرخاندن کوک ساعت، به فنر اصلی که به صورت مارپیچ است منتقل میگردد، که با جمع شدن هرچه بیشر، فنر انرژی را در خود ذخیره میکند.
دنباله چرخ دنده، انرژی ذخیره شده از فنر اصلی را از طریق چند چرخ دنده کوچک به چرخ دنگ منتقل میکند، چرخ دنگ یا چرخ تعادل ساعت مسئول دریافت انرژی از فنر اصلی و انتقال آن به چرخ بالانس ساعت است. چرخ بالانس در واقع قلب موتور ساعت است. تا این قسمت گروه موتور ساعتهای مکانیکی به طور کلی معرفی شدند، حال به جزئیات دو نوع مختلف ساعت مکانیکی میپردازیم.
موتور کوکی
یک موتور کوکی دستی که به آن ساعت کوکی دستی هم میگویند، قدیمی ترین نوع موتور ساعت است. اکثر ساعتهای کوکی باید هر روز کوک شوند تا بتوانند ساعت دقیق را نمایش دهند. اما مدلهای دیگری از ساعت کوکی وجود دارند که هر چند روز یکبار نیاز به کوک کردن دارند. در کنار ساعت های موتور کوکی، نوع دیگر ساعت مکانیکی، ساعت اتوماتیک است که به آنها ساعت خود کوک شونده میگویند. ساعت اتوماتیک انرژیاش را از حرکت طبیعی دست میگیرد. نوع دیگر موتور ساعت، موتور کوارتز است که به ساعت های باطری دار معروف هستند. در سال ۱۹۱۹ میلادی، کمپانی سیکو از ساعت های باطری دار رونمایی کرد. منبع انرژی یک ساعت کوارتز، باطری است. یکی از مزایای موتور ساعت کوارتز این است که، بسیار دقت بالایی دارد و به ندرت دچار انحراف زمان میشود و استفاده از آنها راحت است یعنی نیاز به کوک کردن دستی ندارن و یا اینکه با انرژی حرکتی کار کنند. در این مقاله به طور کلی، به انواع موتور ساعت آشنا شدید. و متوجه شدید که موتور یک ساعت مچی، قلب و منبع محرک آن ساعت است. در صنعت ساعت سازی، موتورهای مختلف ساعت وجود دارد که ما مهمترین آنها را بررسی کردیم، و محبوب ترین نوع موتور ساعت، موتور کوارتز میباشد.
موتور اتوماتیک
به این نوع موتور، موتور خود کوک نیز میگویند. انرژی این نوع موتورها با حرکات دست در طول استفاده تامین میشود و در موتور اتوماتیک یک وزنه فلزی (روتر) قرار دارد که به راحتی با هر حرکت دست می چرخد و انرژی جنبشی را به منبع تغذیه میرساند. در نتیجه فنر اصلی به طور اتوماتیک کوک می شود. این نوع ساعت ها به شدت نسبت به ضربه حساس اند و نیازمند مراقبت هستند.
۲-موتور کواترز یا نیازمند به باتری
تنها عیب موتورهای کوارتز این است که نیاز به تعویض باتری دارد. در غیر این صورت، این ساعت ها بسیار دقیق هستند و با بهترین استانداردهای جهانی برابری میکنند. این موتور ها با منبع تغذیه باتری کار میکنند و می توانند همراه بسیار خوبی برای شما باشند.
نتیجه گیری
نمی شود بین موتورهای کوارتز و مکانیکی انتخاب قطعی داشت. هر کدام از این موتور ها محاسن و معایب خودشان را دارند. نمی شود گفت که کدام بهتر است یا بدتر. هر موتوری قابلیت های خاص خودش را دارد. برای موقعیت های گوناگون موتورهای گوناگونی سفارش می شود. پس ابتدا درخواست ها و خواستههایتان را از ساعت مچی بشناسید و سپس اقدام به خرید آن بکنید.